Kung Fu Nijmegen
01

TRAININGSTIJDEN

Elke maandag van 19:00 tot 20:30 Elke woensdag van 19:00 tot 20:30

LOCATIE

Thea Beckmanpad 5, Nijmegen (link)

MEER INFO

info@kungfunijmegen.nl
06 539 223 87 (appen mag ook)

Trainingsdag 2015

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Op 11 juli was het dan weer zo ver; de Trainingsdag 2015! Eigenlijk is de dag net zo leuk als verdrietig, want het houdt ook de start van de zomerstop in. Om er dit maal ook maar eens mee te beginnen: we gaan weer voor een lijf vol spierpijn vanaf de eerste woensdag van september (2 september dus). Wil je dat pretgevoel in je lijf vermijden, dan raden we je aan om wel enigszins in beweging te blijven…ook al lonkt die loungebank bij het all-inclusive zwembad nog zo erg.

Met dat wijze advies vast in je broekzak wordt het nu dan tijd om eens even de dag tot in de puntjes te analyseren. Dat kunnen we doen op tal van wetenschappelijk verantwoorde manieren, maar we kiezen voor de methode we-vertellen-in-het-kort-wat-je-hebt-gemist-want-anders-had-je-er-zelf-maar-bij-moeten-zijn. Op deze site een veelgebruikte methode.

Warming-up

De dag startte met een gecombineerde warming-up van Robbert en Theo. Robbert had een cirquitje bedacht met diverse attributen uit de tuin van Chris. Van sprintje trekken tot trampoline kruipen en van kratje springen tot tapdansen; het kwam allemaal voorbij. Nadat iedereen van een korte pauze had genoten, was Theo aan de beurt.

Theo bracht het eerste culturele aspect van de dag mee; een oefening genaamd de ‘Chinese Muur’. Een oefening die slecht op een website is uit te leggen, maar het kwam neer op een goed potje sprinten, stoeien, krachtverspilling, behendigheid en samenwerking. Gezamenlijk met het eerdere cirquitje was de warming-up wel geslaagd.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Technieken

Na een welverdiende banaan (het fruit) was het tijd voor een volgend onderdeel; kung fu technieken! De zon was inmiddels vrij sterk gaans chijnen, dus de temperatuur liep al aardig op. Het zweet vloog dan ook al rijkelijk rond tijdens de eerste technieken van Chris, maar dat was nog niet het laatste.

Bij een enkele training van Robbert is het concept ‘ik-ga-op-reis-en-ik-neem-mee’ inmiddels al meermaals getoetst. Iedereen werd op tuan-niveau ingedeeld en iedereen moest de techniek(en) van zijn/haar voorganger herhalen, om deze vervolgens met 1 beweging uit te breiden. Voor deze trainingsdag maakten we gebruik van een afvalsysteem, waardoor er al snel twee groepen ontstonden. Binnen deze groepen werd je ‘gestraft’ met push-ups als je de technieken niet juist kon reproduceren. De serie technieken die af en toe naar boven kwamen, om het de andere maar zo moeilijk mogelijk te maken waren even kleurrijk als onmogelijk.[/vc_column_text][vc_column_text]

Lunch

Eten.[/vc_column_text][vc_column_text]

Vormen

Nadat de lunch enigszins was gezakt werd het tijd om ons wederom in het zweet te werken met het onderdeel ‘vormen’. De temperatuur was inmiddels ruim boven de 30 graden gekomen dus het was weer goed zweten.

Het onderdeel begon door de groep op te delen in twee subgroepen. Beide groepen kregen een klein stukje vorm te leren van de lange stok (gun) en het recht zwaard (jian). Voor velen was met name dat laatste wapen nieuw, maar door de kundige uitleg van Wouter en Chris, kon iedereen al snel de eerste bewegingen mee doen. Het enthousiasme was groot, maar het besef dat het een moeilijk wapen is mogelijk nog groter. De ‘gun’ was een bekender wapen en pikte men hierom ook wat sneller op. Ondanks dat dit een basiswapen binnen het kung fu is, kent deze ook zijn uitdagingen en unieke bewegingen die de nodige aandacht vragen.

Nadat de wapens waren opgeborgen kwam er een vernieuwend onderdeel te voorschijn. Een week voordat de trainingsdag zou beginnen, had elke deelnemer een filmpje ontvangen. Niemand wist van elkaar OF en zo ja, WAT ze hadden ontvangen. Het leek een stukje vorm…maar was dat ook zo? Chris luidde de opdracht in met de veelzeggende woorden: ‘ik zeg niet zo veel, dus succes!’.

Al snel werd duidelijk dat het inderdaad om een nieuwe vorm ging, die door wat gepuzzel en door het veel aan elkaar te laten zien ook een kloppend geheel moest worden. Dat lukte goed. Ondanks dat Chris en Robbert dit onderdeel al goed hadden doorgesproken, ontstonden er toch leuke en onvoorziene interacties. Erg leuk hoe iedereen zijn aandeel hierin brengt!

Aan het einde was er dan inderdaad ‘een stukje vorm’! Woohoo! Maar…wat hebben we nou gedaan? Chris licht toe dat dit een klein stukje is van de Shaolin Mei Hua Quan. Een vorm die gezien zijn naam en bewegingen goed bij onze school ligt. Dat bood gelijk de kans om het logo van onze school nog eens toe te lichten. Hoe lang of kort je ook traint; het is een pakkend verhaal vol mooie gedachtes en dito symboliek. De stilte tijdens de uitleg zei genoeg.[/vc_column_text][vc_column_text]

Breken, meditatie

Een vast onderdeel tijdens de trainingsdag is het breekonderdeel en het meditatiemomentje. Het eerste onderdeel behoeft weinig uitleg; er werden weer mooie breektechnieken tentoongesteld en er waren ook weer pogingen om nieuwe breektechnieken uit te voeren. Goed dat die kans ook gepakt wordt.

Het aansluitende meditatiemoment kan niet nader toegelicht worden, aangezien iedereen aan niks dacht, er niks gezegd werd en hooguit nog net wat meer verbrandde in de nog immer sterk aanwezige zon.

Tijdens de afsluiting van de meditatie werd iedereen nog een aandenken aan de dag geschonken in de vorm van een…Voetpluim! Alweer? Ja. Maar dit keer wel de meest uitdagende versie die erg geschikt is voor op het strand en bij hardere wind.[/vc_column_text][vc_column_text]

Eten, ijs en…karaoke!

Na wat telefoontjes van de buren of onze magen wat stiller konden zijn, gaven we toe aan dit oergevoel en stortten we ons op de vakkundig door Danny en Mario bereide vleesstapel. De barbecue smaakte iedereen goed en ook het ijs maakte iedereen heerlijk bij stem. Zo erg dat er een karaokeset naar buiten werd gerold en iedereen met een voorliefde voor orale, ritmische uitingen een microfoon mocht pakken. Waarbij toch gezegd moet worden dat iedereen erg onder de indruk was van Ajuna. En nee, ik maak geen typfout, Bosch.

Na wat gefrisbee, trampoline gespring en een slappe lach bui van Dionne hadden we er de buik vol van en ging bijna iedereen huiswaarts. Enkel Chris stapte vrijwel direct de auto in om gelijk te genieten van de zomerstop in Oostenrijk.[/vc_column_text][vc_column_text]

Tot in september!

Er rest ons nu dus niks meer dan jullie allen een heul fijne vakantie te wensen! De zomerstop is vrij lang, dus daag jezelf ook tijdens je vakantie gerust eens uit met het lopen van een vormpje, het hardlopen van een rondje, het verzuren in een ma bu, of het stretchen van je benen.

Graag tot 2 september. We hebben er nu al zin in![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text][fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.857781487637036.1073741829.120883644660161][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

  1. 21 augustus 2015 - Beantwoorden

    Leuk! En dat de foto’s op de site staan 🙂 tot 2 sept allemaal!