Kung Fu Nijmegen
01

TRAININGSTIJDEN

Elke maandag van 19:00 tot 20:30 Elke woensdag van 19:00 tot 20:30

LOCATIE

Thea Beckmanpad 5, Nijmegen (link)

MEER INFO

info@kungfunijmegen.nl
06 539 223 87 (appen mag ook)

Examen voor tuan 2 t/m 5, 1 juni 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Afgelopen woensdag was het dan weer zover; het jaarlijkse examen voor de senioren (niveau 2 tot en met 5) stond weer op de planning. Net als vele voorgaande jaren deden de weergoden er een schepje bovenop, om het examen nog net even wat zwaarder te maken.

Hoewel er dit maal niet een zon aan een strak blauwe hemel stond in te werken op onze trainingszaal, was het wel benauwd door de hoge luchtvochtigheid en warme lucht. Dat dit hielp bij het creëren van de nodige zweet…ehm…watervallen bleek al snel bij een nadere inspectie van de grond, na de eerste conditionele en krachtoefeningen.

Ondanks dat het examen in Nijmegen werd gehouden, waren er ook leden aanwezig van de twee andere scholen binnen het samenwerkingsverband Tie Sha Zhang (Qìúlóng Kung Fu en Hao Xin Jin Bu). Het verslag van het examen voor de leden van deze scholen staat op de sites van de clubs zelf.

De volgende leden van Mei Hua Wu Xiao gingen op voor hun examen:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][uxb_heading text=”Van tuan 1 naar 2″ type=”h3″ has_line=”true” css_animation=”left-to-right”][vc_column_text]

 • Thijs Olive
 • Sander Poot
 • Michiel van Dommelen
 • Kevin May
 • Menno Esmeijer

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][uxb_heading text=”Van tuan 2 naar 3″ type=”h3″ has_line=”true” css_animation=”left-to-right”][vc_column_text]

 • Noa Daniels

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][uxb_heading text=”Van tuan 3 naar 4″ type=”h3″ has_line=”true” css_animation=”left-to-right”][vc_column_text]

 • Ajuna Soerjadi
 • Dionne Lenferink

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][uxb_heading text=”Van tuan 4 naar 5″ type=”h3″ has_line=”true” css_animation=”left-to-right”][vc_column_text]

 • Annabel Stunnenberg
 • Danny Merkx

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][uxb_heading text=”Conditie en kracht” type=”h4″][vc_column_text]Arjuna en Robbert namen dit deel van het examen voor hun rekening. Door het weer werd het zoals gezegd al wat zwaarder en omdat er bij een examen ook een schepje bovenop gedaan wordt, kwamen de eerste zweetdruppels al snel tevoorschijn. Er werd hier op bepaalde onderdelen gedifferentieerd naar niveau en voor geblesseerde deelnemers werden aangepaste oefeningen verzonnen om iedereen aan het beoogde niveau te kunnen toetsen.

Hoewel de oefeningen zwaar waren, slaagde iedereen er in om op het getoetste niveau te presteren.[/vc_column_text][uxb_heading text=”Kung fu technisch” type=”h4″][vc_column_text]Na het conditionele aspect en het krachtonderdeel werd de focus verlegd naar kung fu oefeningen. Deze fase van het examen bestond uit traptechnieken, basis- en dierstanden, vormlopen, handtechnieken en zelfverdediging.

Sifu’s Marc en Chris deden respectievelijk de handtechnieken en de traptechnieken. Ondanks dat beide heren dezelfde stijl-achtergrond hebben, is een verschil wel te herkennen. Het is voor leden van MHWX daarom niet alleen fysiek zwaar om de oefeningen na te doen, maar het is vaak ook nog extra goed kijken welke oefening ze überhaupt na moeten doen. Dat geldt overigens net zo goed andersom voor leden van de andere twee deelnemende scholen.

Tijdens deze oefeningen werd (logischerwijs) het verschil duidelijk tussen de niveau’s. Zo moesten de hogere niveau’s niet alleen meer complexe oefeningen doen, maar dient dit uiteraard accuraat en zonder twijfel uitgevoerd te worden.

Nadat de benen nog aan de slag moesten tijdens de basis- en dierstanden en (uiteraard) het vormlopen, werd in deze fase van het examen ook de toepassing van kung fu technieken getoetst tijdens de zelfverdediging. De goede voorbereiding die de leden in deze technieken hebben gestoken bleek wel tijdens dit onderdeel. Er was weinig twijfel over welke technieken uitgevoerd moesten worden.

Tijdens de afsluitende handtechnieken onder de bezielende leiding van Sifu Marc, werd de favoriete examenoefening al voorbereid aan de zijlijn…[/vc_column_text][uxb_heading text=”Ma bu-time” type=”h4″][vc_column_text]Deze oefening is toch altijd een mooie weergave van fysieke en mentale kracht. De kung fu stand ‘Ma Bu’ is een mooie stand waarbij we ons zwaartepunt verlagen, terwijl we onze benen gelijkmatig belasten. En die benen….die krijgen het extra zwaar door een stok die er ‘op moet blijven liggen’. De stand moet dus diep…vaak dieper dan wat we in trainingen gewend zijn en juist dat maakt het zo zwaar.

Het is mooi om te zien hoe iedereen een eigen methode heeft om deze oefening door te komen. Van afleiding zoeken tot ademhalingsoefeningen en van doorbijten tot je onderkaak kramp krijgt tot rondkijken of je de enige bent die het zo zwaar heeft. Mooi![/vc_column_text][uxb_heading text=”Breektechnieken” type=”h4″][vc_column_text]Als afsluiter van het examen gingen we over naar de breektechnieken. Voor iedereen die op ging voor de derde tuan of hoger stond er een breektechniek met de hand op het programma. Voor iedereen die de vierde of vijfde tuan wilde behalen kwam daar nog een voettechniek bij.

Hoewel niet iedereen succesvol was in zijn of haar breektechniek, werden er ook persoonlijke overwinningen op het stuk hout gevierd. Beide horen er nu eenmaal bij; zowel de teleurstelling als de overwinning op het stuk hout zijn leerzaam voor je de uitvoering van je kung fu en je innerlijke overtuiging.[/vc_column_text][uxb_heading text=”Conclusie” type=”h4″][vc_column_text]Ondanks de verzwarende omstandigheden kan er enkel geconcludeerd worden dat iedereen het nieuwe niveau zeker waard is. Tijdens de algemene toelichting wordt nog even gewezen op de individuele scores. Waarbij in het bijzonder nog even de aandacht gevraagd wordt voor de leden die nog maar enkele weken bij ons trainen (Sander en Kevin) en die met vlag en wimpel slagen. Ook Dionne krijgt nog even verdiende aandacht, omdat ze haar niet heeft laten tegenhouden door haar polsblessure. Vanwege enige tijdsnood krijgt niet iedereen zijn/haar individuele toelichting, maar de beoordeling die je hebt gekregen zal in de trainingen nog nader toegelicht worden; zowel je sterke als je minder sterke kanten.

Rest ons niks anders dan iedereen van harte te feliciteren met het behaalde resultaat! Laat in de reacties even achter hoe je vandaag de trap afkomt en mocht je je moment van euforie de komende weken willen voortzetten; blijf naar de trainingen komen en kijk vast uit naar het volgende evenement; de Trainingsdag 2016.

Tot vrijdag![/vc_column_text][uxb_heading text=”Chris, Arjuna en Robbert” css_animation=”left-to-right”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][uxb_heading text=”Foto’s!” type=”h4″][vc_column_text][fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1026239734124543.1073741831.120883644660161][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 1. 2 juni 2016 - Beantwoorden

  Het was erg gaaf om dit examen mee te mogen maken! Er zitten een paar hele vette actiefoto’s tussen!!
  Iedereen gefeliciteerd!