Waarom kung fu?


Op de pagina’s ‘Wat is kung fu‘ en ‘Waar komt kung fu vandaan‘ heb je al het een en ander kunnen lezen over het ontstaan van kung fu en hoe het zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Zoals je onder het logo boven aan de ze site al ziet staan, is Mei Hua Wu Xiao een traditionele kung fu school. Dat houdt in dat wij trainen op een manier die erg dicht tegen de trainingsmethoden aanligt, zoals er in China getraind werd (en wordt!).

Wat dit exact inhoudt voor de indeling van de trainingen in Nijmegen, lees je op de pagina ‘Trainingen‘. De trainingen zoals daar omschreven zijn geven bijna een eindeloze reeks aan voordelen op zowel fysiek en mentaal gebied. Kung fu traint dus écht je hele lichaam. Deze voordelen gelden werkelijk voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd of overtuiging.

Wat heb ik nodig?

De voordelen van een oosterse vechtkunst als kung fu mogen dan eindeloos zijn, dat betekent niet dat je er geen moeite voor zult moeten doen. Gedurende de vele trainingen word je langzamerhand naar een steeds hoger niveau gebracht op onder meer kracht, uithoudingsvermogen, souplesse en lenigheid, maar die vooruitgang boek je niet zonder ook de mentale kant te belichten.

Zo zul je dienen te beschikken over een gezonde dosis doorzettingsvermogen en discipline. Zonder je grenzen op te kunnen zoeken en geregeld met kung fu bezig te zijn, zul je nooit de maximale vooruitgang boeken die voor iedereen aanwezig is. Ook je eigen motivatie is erg belangrijk, want hoewel elk lid van Mei Hua Wu Xiao je warm zal onthalen in Nijmegen, blijft het een sport met een individueel karakter. Tot slot moet je je er van bewust zijn dat kung fu een vechtkunst is; wees dus ook niet bang voor wat gezonde spierpijn of een enkele blauwe plek na een training.Wat heb ik er aan?

Het zal je niet verbazen dat je, door geregeld te trainen, de nodige vooruitgang boekt op de fysieke en mentale gebieden zoals hierboven omschreven. Als we die aspecten combineren en breder bekijken worden de voordelen alsmaar groter.

Je krijgt een grote controle over je lichaam en een verhoogde lichaamscoördinatie. Je zult je verbazen op hoeveel momenten je merkt dat je leniger bent geworden, meer uithoudingsvermogen hebt gekregen of over meer kracht beschikt dan voorheen. Of dat nu is bij het beoefenen van een andere sport of het fietsen naar de supermarkt met tegenwind. Daarnaast worden je reflexen getraind en word je in staat gesteld sneller en adequater te reageren op verwachte en onverwachte gebeurtenissen.

Het meest logische voordeel is natuurlijk ook zonder meer waar; je wordt van kung fu weerbaarder. Je leert immers een vechtkunst. En het wordt wellicht wat saai, maar ook hier geldt het voordeel op fysiek en mentaal gebied. Je leert bij kung fu zeer effectieve verdedigingstechnieken waarmee je bij confrontaties je tegenstander in no-time kan uitschakelen. Door je mentale vooruitgang weet je echter ook langer je kalmte te bewaren en je te beheersen in stressvolle situaties.Moment...